Wat is mesologie?

Jaren geleden deed ik de opleiding mesologie en gebruik nog steeds die visie. Mesologie is een doelbewuste samenvoeging van zowel de alternatieve als de reguliere kennis, zienswijzen en filosofieën.

De mens staat centraal. Elk symptoom verdient zijn aandacht. Vooral bij chronische klachten wordt uitgebreid gekeken naar de dieper liggende oorzaak.

Voorkomen is beter dan genezen

De verschillende geneeswijzen in de mesologie zijn:

 • Traditionele Chinese Geneeskunde, de voedingsleer, diagnostiek en filosofie.
 • Ayur Veda, de Indiase geneeswijze, voedingsleer en filosofie.
 • Homeopathie.
 • Fytotherapie (kruidenleer).
 • Orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen- en mineralenleer).
 • Electro-fysiologische diagnostiek (diagnostische meting).
 • Filosofie en psychologie.
 • Basiskennis van anatomie, fysiologie en pathologie vanuit de reguliere geneeskunde.

De Academie voor Mesologie is een vijfjarige deeltijd opleiding op HBO niveau. Mesologie is een beschermd beroep en de mesoloog voert volgens richtlijnen praktijk en schoolt regelmatig bij. Een mesoloog behandelt voornamelijk chronische klachten. Voor acute klachten is een mesoloog niet bevoegd en is de praktijk niet ingericht.

De werkwijze van de mesoloog

Na het maken van een afspraak krijgt u een vragenlijst thuis gestuurd, waarin gevraagd wordt naar uw klacht(en), medische voorgeschiedenis en algemene symptomen enz. Deze vragenlijst stuurt u terug en wordt aan het begin van het consult met u besproken.

Onderzoek en behandeling kan bestaan uit:

 • Pols en tongdiagnostiek volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayur Veda.
 • Electro-Fysiologische meting. Er worden 80-100 punten op handen en voeten gemeten met een meetgriffel.
 • Lichamelijk onderzoek.
 • Vitaminen, mineralen, hormonen enzymen e.d. worden uitgetest.
De keus van de middelen vindt plaats op basis van de resultaten van het onderzoek en wordt ook weer gecontroleerd door de electro-fysiologische diagnostiek. Het therapieplan wordt samen met u opgesteld en besproken. Zo nodig wordt geadviseerd contact op te nemen met arts, osteopaat (deze werkt ook in mijn praktijk), psychotherapeut of anderen. Controle vindt plaats na 4-8 weken.

Voor welke klachten naar de mesoloog?

Astma, bronchitis en andere longproblemen – Hoofdpijn en migraine – Vermoeidheidsklachten – Post-viraal syndroom – Fibromyalgie – Huidklachten o.a. eczeem en uitslag – Gewrichtsklachten o.a. reuma en rugklachten – Spijsverteringsstoornissen zoals buikpijn, darmklachten, voedsel intolerantie – KNO problemen – Menstruatieklachten – Depressies – Vele andere, vaak onduidelijke, klachten worden door de mesoloog gezien.

 Registratie en Vereniging

Een gediplomeerd mesoloog staat geregistreerd bij de Registratieraad voor Mesologen. Er is een vereniging voor mesologen. Ik ben lid van de Vereniging voor Natuur-Therapeuten Nederland (VNT). De vereniging regelt onder meer het tucht-recht, de klachtenprocedure en de beroepsethiek. De mesoloog houdt zich aan de gedragscode van de beroepsgroep.