Mindfulness en ACT, hoe blijf je liefdevol in het NU?

Kort gezegd is mindfulness, leven in het nu! Mindfulness behoort oorspronkelijk bij de boeddhistische meditatietechnieken.

In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Bewust zijn van fysieke en geestelijke sensaties en situaties in dit moment, met wat er zich nu aandient.

•••

Norman Vincent Pea
”Verander je gedachten en je veranderd de wereld.”

•••

Mindfulness en ACT Mediteren Rita Beldman

Mindfulness leert je hoe je de onrust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als in je leven deze rust er op bepaalde tijden niet lijkt te zijn, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Mindfulness helpt je je aandacht doelbewust te richten op je ervaring (denken en voelen) van dit moment zonder hierover te oordelen.

“Verdraagzaamheid en geduld zijn geen tekens van zwakheid, maar van overwinning.”
– Dalai Lama –

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapy. Het heeft mindfulness als onderdeel. ACT verbetert de vaardigheden door je er licht, vrolijk en speels naar te leren kijken, zodat je flexibeler kunt omgaan met de dingen.

Uitgangspunt: Anders leren denken werkt niet, anders leren omgaan met de gedachten werkt wel.

ACT leert niet positiever te denken, wat ze wel doet is onderzoeken hoe je op een andere slimmere manier met vervelende gedachten en gevoelens om kunt gaan.

Vaak gaat het met je in op de rol van het denken (positief en negatief) en hoe jij jouw dromen en doelen kunt gaan verwezenlijken.