Orthomoleculair therapeut

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt gebruik gemaakt van optimale concentraties voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. 

Er zijn lichaamseigen stoffen, die het lichaam “ondersteunen” en het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren en de lichaamsvreemde stoffen, die een afweerreactie van het lichaam kunnen oproepen.

Met orthomoleculaire toepassing streef je naar “optimale” concentratie voedingsstoffen in het lichaam. Om resultaat te bereiken geef je vaak wel hogere doseringen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH)

Orthomoleculair therapeut
Oorzaken van tekorten kunnen zijn:
  • De vervuiling in voeding en milieu zoals: door o.a. E-nummers, straling, uitlaatgassen, gifuitstoot van de industrie, enz. o.a. kunstmest, verdelgingsmiddelen, veredeling van zaden, eenzijdige veevoeding, hormoonstimulantia, enz.
  • Onnatuurlijke bereiding van de voeding (bakken, braden, frituren enz).
  • Gemanipuleerde voeding en gentech gewassen
  • Onrijp geplukt fruit dat te lang bewaard wordt in koelcellen
Vaak gebruiken we geen evenwichtige voeding en krijgen we lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen.
Vaak tekorten essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen. Deze leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen. Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven.

Hoeveel je nodig hebt is per persoon anders: o..a.:

  • werksituaties
  • stress factoren
  • milieu-invloeden
  • de lever die meer nodig heeft om de gifstoffen goed oplosbaar te maken.

Niet waar:
“Een gezonde voeding bevat voldoende vitamines en mineralen”

Algemeen orthomoleculair voedingsadvies eruit?

Eet bewust vlees, eet verse ongebrande noten en zaden, neem weinig koffie en alcohol.
Eet geen industrieel bereide en geraffineerde voeding. Neem vooral zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren (met probiotica= darmflora bacteriën).
Eet vers fruit (biologisch) en verse biologische groenten. Drink biologische groentesappen. Vermijd suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen. Gebruik geen zoetstoffen. Neem lijnolie, pompoenolie, olijfolie of omega 3. Eet vette vissoorten. Gebruik roomboter. Eet overwegend basisch. Heb balans in zuur-base evenwicht. Drink kruidenthee en wissel deze af, groen- of rooibos thee, of andere zuiveringen thees. Eet bladgroenten.

Orthomoleculair-Therapeut-Rita-Beldman-1